Besöksnäringsreflektioner

Sitter och reflekterar lite – jag är en hängiven entreprenörssjäl och företagare och just nu snurrar hjulen väldigt långsamt OCH fort. 

Som företagare finns det med automatik alltid en osäkerhetsfaktor, det är en del av charmen med att vara egen. Men, närmaste året har det varit dubbel osäkerhet, både från kundsidan (den normala) men i allra högsta grad från andra hållet, regelverken. Läste i morgontidningarna hur butiksägare med 1 dags varsel har fått en lagstyrd begränsning för hur deras verksamhet får bedrivas. Läser också om tankar hur lagen om att sätta begränsningar gått rekordfort men att sätta besluten om stöd tar månader att få på plats. Tänker spontant att det ger en ganska kraftfull signal över hur regeringen ser på framför allt små företagares värde. 

Framför allt ger det en känsla hos den enskilde företagaren… 

Det är något jag har märkt mycket av under föregående år. Vi driver ett företag inom besöksnäring så att vi har märkt av begränsningar och snabba förändringar är självklart. Men en av sakerna som varit både roligt och sorgligt är att vi har haft många förfrågningar och kontakter från andra företag i branschen. En del av företagen är bekanta sen tidigare men väldigt många är helt nya bekantskaper. Deras frågor är många och liknande och går i princip ut på samma sak; hur kan de öppna en likadan verksamhet som vi har. 

Lika roligt som det är att vara ett företag som inspirerar, lika tråkigt är det att folk tänker att en kopia är det bästa de kan skapa. 

Mitt fokus i min vardag är ju att använda min kompetens, min lust, mina drömmar och göra något bra av det. 

Besöksnäring – charter?

Kan det vara att det är så besöksnäringen byggs upp? Att charterresor är grunden för hur vi skapar resmål? Dvs att vi ska bygga upp likartade verksamheter vars huvudsakliga skillnad är vart den är belägen. Ibland får jag den känslan då alla utvecklingsmedel hamnar i samma korg, år efter år. 

Tänk om Sverige skulle få vara precis tvärt emot det, en destination där varje besöksmål är helt unik, uppbyggd efter den unika platsen den finns på. Baserad på vilken kompetens och vilja personerna som driver den har. 


Tänk om varje person i branchen skulle få leva det liv de valt…  


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *